Úvod »Baňky, knihy, zdraví, prevence»Knihy, DVD, CD » Jídlo jako lék
Renata Lien Čepelková je odbornicí na TCM, kterou studovala na TCM Institutu v Praze. Toto vzdělání doplnila studiem na zdravotnické škole a neocenitelné zkušenosti získala také z mnohaletého cestování po Asii. Provozuje regenerační a rekondiční zařízení a tato kniha vznikla nejen pro její klienty.
V obsáhlém úvodu hovoří o základních principech čínské medicíny. Věnuje se obšírně historii stravování a potížím, které s nesprávnými zvyky či potravinami souvisely. Představuje šest základních konstitučních typů, popisuje fungování lidského těla v souvislosti s denní dobou, ročními obdobími i cyklem života. Učí, které potraviny jsou při kterých příležitostech vhodné, jak pomáhají a léčí a jak jejich účinky maximalizovat. Najdeme zde i podrobný návod na jarní očistnou kúru.
Část věnovaná receptům je rozdělena podle typů jídel na snídaňovou, obědovou a večeřovou sekci. Recepty jsou jednoduché, z dostupných potravin a snadno připravitelné. Nechybí množství vysvětlování, poznámek a doporučení. Zvláštní oddíl je věnovaný stravování v období těhotenství či nemoci, v dětském věku či během stáří.
Zkráceně kniha pojednává o zdravém stravování podle filozofie tradiční čínské dietetiky s využitím u nás typických a dostupných potravin. Popis potravin, jídelníčky, kuchařské recepty.